Hye

Hye..
Welcome to my space..
In my space here, i wanna share with you
about me, my life, and mine... :)
Im sorry because i will use
English + Malay = Rojak

so make sure u
understand what i wrote here

TQ

8/21/16

Bercinta dulu dan Kini

Dulu bila nak suka orang, selalu terdetik, macam mana kalau orang ni tak bagus perangainya? Macam mana kalau orang ni tak macam saya nak, mungkin perangainya tak boleh masuk dengan perangai saya. Atau mungkin, bagaimana kelemahan dia. Adakah akan boleh diselesaikan dengan kelebihan saya yang tak seberapa. Bagaimana dengan kelemahan saya, bolehkah dia terima? Semua berkisar dalam otak pemikiran.

Dan bila berganti masa, semakin dewasa, saya tersedar yang dalam hidup ini kita kadang-kadang suka terlebih dalam berprasangka walhal tuhan menciptakan kita semua untuk saling melengkapi. Dan bila tiba masanya untuk jodoh, terserah pada kita sendiri macam mana nak uruskan antara satu sama lain.

Orang yang matang, bila bercinta dia beri cinta dia tanpa mengharap sebarang balasan. Cukup seorang lagi menerima. Itu sudah membuatkan dia rasa bersyukur. Dia tak perlukan kalian untuk bersyukur Dia juga tak perlu kalian untuk ucap terima kasih. Hatta, dia sendiri berterima kasih kerana kalian terima apa yang diluahkan.

Bila dua orang matang bercinta, mereka akan memperjuangkan bersama-sama apa yang mereka mahu. Mereka sama sekali tidak akan memusnahkan keperibadian satu sama lain untuk menjadi bebas. Dan tiada usaha untuk mengatasi dan menguasai antara satu sama lain.

Yang lelaki rasa ego, yang perempuan rasa dia betul. Penguasaan adalah sejenis kebencian,kemarahan dan permusuhan. Bagaimana cara menguasai mampu jadikan kita lebih baik? Jangan musnahkan kebebasan, jangan harapkan kesempurnaan, jangan wujudkan perhambaan, jangan jadikan penjara,sentiasa bantu membantu. Dan apabila cinta mengalir dengan kebebasan, pasti ada kecantikan. Dengan izin Tuhan.Itu pasti InsyaAllah.

#ceritahijrah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...