Hye

Hye..
Welcome to my space..
In my space here, i wanna share with you
about me, my life, and mine... :)
Im sorry because i will use
English + Malay = Rojak

so make sure u
understand what i wrote here

TQ

8/27/12

Belajar bahasa Brunei .


 Belajar bahasa Brunei .

Kadang-kadang orang susah nak bandingkan mana bahasa Sabah , mana bahasa Sarawak , mana bahasa Brunei . Actually bunyi lebih kurang jak , tapi ada jugak words yang different . Tapi kalau nak dengar betul loghat orang Brunei ni, tak perlu pergi Brunei… korang pergi jak Labuan atau pon Papar , memang lebih kurang sangat2 la tuu .

Saya pon boleh bkurapak (bcakap) Brunei sbb mama saya mmg orang Brunei tapi x lancar sgt la . . Tapi still boleh faham if macik2 cakap hehehe .

Ni saya nak share ckit . . . Contoh perkataan dan ayatnya sekali. . .

  • Ani = Ini
  • Awu = Ya. (Awu banar = Ya Benar)
  • Usin = Duit
  • Indada = Tiada
  • Ia = Dia. ( Kenapa ia? = Kenapa dia?)
  • Kenapa kan = Kenapa tuh?
  • Sangal = Sengal ( Sangal aku kadi kau = Sengal aku dengan dia)
  • Panyap = Kemas (Panyap dulu barang2 ni = Kemas dulu barang2 ni)
  • Limpang = Baring (Kenapa kau limpang? = Kenapa kau baring?_
  • Daras = Over (Ee, darasnya dia tuh! = Ee, overnya dia tuh!)
  • Kameh = Buang air kecil (Aku kan kameh ni = Aku nak kencing ni)
  • Beria = Buang air besar ( Aku kan beria ni = Aku nak buang air besar ni)
  • Ijap = Takut (Eh mambari ijap bha! = Eh, bikin takut jer!)
  • Sasa = Cuci ( Sasa kan dulu pakaian tu = Cuci dulu pakaian tu)
  • Mengantak = Menjerang/Memasak ( Hantakkan dulu air tu = Masakkan dulu air tu)
  • Lai = Sayang (Apa tu lai? = Apa tu sayang?)
  • Mu’a = Muka (Kenapa Mu’anya muram? = Kenapa mukanya muram?)
  • Tarabah = Jatuh ( Sikit lagi aku tarabah tadi = Sikit lagi aku jatuh tadi)
  • Bajaur = Berjalan-jalan ( Tahan juga kau berjaur? = Tahan juga ko berjalan2?)
  • Cuik = Piring kecil (Plate)
  • Kudut = Piring Besar
  • Sasaban = Kayu pemotong makanan
  • Esbok = Peti Sejuk
  • Kepaingan = Kebiasaan
  • Kebuliyangan = Terkejut
  • Kurapak = Sembang
  • Ngalih = Penat
  • Palui = Bodoh
  • Sigup = rokok
  • Malabui = timbul
  • Gulayan = Sayuran
  • Batah = lama
  • Berinut = Berangkat (Berinut lah dulu kami = Berangkatlah dulu kami)
  • Mulih = Pulang/Balik (Bha, mulih tah kamu dulu = Balik lah kami dulu)
 ................................................
 
Other than that , perkataan basic yang selalu diguna plak . . .

1- Bubut = kejar
2- Lusir = lari
3- Nyaman = sedap
4- Bisai = cantik,indah
5- Linggang = lembik
6- Berantam = bergaduh
7- menyeluru = mengejek
8- Buyuk = tipu
9- Kudut =pinggan
10- Auw = iya
11- Ben = van
12- Iskul = sekolah
13- Samak = semak
14- Licak = lembut
15- Piasau = kelapa
16- Palui = bodoh
17- Mulih = balik
18- Berinut = minta diri
19- Limpas = lintas
20- Kampis = nipis
21- Sigup = rokok
22- Bangas = basi
23- Lakat = masih
24- Ingar = bising
25- Pelakian = boyfriend
26- Pebinian = girlfriend
27- Basing = tupai
28- Baie = babi
29- Kuyuk = anjing
30- Tekilala = kenal
31- Sikui = tembikai
32- Kepayas = betik
33- Ambuk = monyet
34- Dian = lilin
35- Bekarap = bekelip
36- Dandam = rindu
37- Semberana = cuai
38- Lagau = panggil
39- Bepanggil/Menitir = kenduri
40- Memapak = menguyah
41- Behibun = begurau
42- Menyasah = cuci kain
43- Pelacahan = parit
44- Bubut = kejar
45- Kama = kotor
46- Tuntul = siput sedut
47- Carik = koyak
48- Merakit = mendekatkan
49- Kepala Tuhut = lutut
50- Buntak = pendek
51- Mengkalakari = menipu
52- Tejulayak = tersadong

53- Mengarabat = tersungkur
54- Pendidip = mancis

62 comments:

  1. If selamat tinggal

    ReplyDelete
  2. sayonara....

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. utk pnggiln bgi perempuan..dang,dayang,ming,laicontoh...nda kamu kerumah dang...

      Delete
  4. Dang= perempuan
    Inda = tidak

    ReplyDelete
  5. Selamat sejahtera
    Apa Khabar
    Terima kasih

    tlg translatekan ayat ni ke brunie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat sejahtera- selamat sejahtera
      Apa Khabar-apa kabar mu/kita?
      Terima kasih- terima kasih

      Delete
    2. Selamat sejahtera- selamat sejahtera
      Apa khabar- Apa khabar biskitani
      Terima kasih- makasih

      Delete
    3. awu...ada banarnya ming apa yg kit tulis atas ani...byk lagi yg alum dtulis...cam...usul,ulah,lurih dll

      Delete
  6. Apa maksud "akai ku rommo" ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ihh bukannya brunei tu eh,bahasa urang lain pakah

      Delete
    2. Auw ihh. Aku ni inda juak pandai bakurapak brunei, tp nda parnah jua ku mandangar ayat tu.

      Delete
  7. salam
    saya perlukan translation dari BM ke bahasa brunei - sila whatsapp saya +6011 213 20619

    ReplyDelete
    Replies
    1. translation apa...tulis jak cni..nti a
      da juga tu tukng trnsla
      te

      Delete
  8. biskita= kamu,
    kitani= kami

    ReplyDelete
  9. biskita= kamu,
    kitani= kami

    ReplyDelete
  10. limbang lawas pun masih makai ni bahasa brunei

    ReplyDelete
  11. Elahh tapik nade eh, tambahi tia ba sdikit, pincur, pengintu, tampik, labut, menggurabat,marutung.. bukan kama tapi kamah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yg mnta dtbahi atu
      pincur ....lari xtentu hala
      pengintu...mun ami urg pengintu ani anu imng mua nda tau malu...haha
      twmpik....anu mua radam sda inda betidur seharian...wkwk
      mun pajam bisai...

      Delete
    2. apapun lain tampat lain jua tiun kurapaknya...cam brunai bongawwn..tiunnya cam semenanjung dikit...ada irama...mun kedayan pulakdg2 nda juaku merati...

      Delete
  12. Apa erti masap ari?

    ReplyDelete
  13. Assalam..... apa maksud merunding (eg merunding anak orang). Tkasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumusslm merunding tu maksudnya berbincang

      Delete
    2. Walaikumusslm merunding tu maksudnya berbincang

      Delete
  14. Maw tanya klau gedik dlm bhasa brunei apa ?lma sudah maw tau ..

    ReplyDelete
  15. tombong piasau dalam bahasa brunei apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah.. Tapi,dalam bahasa brunei sebutan tombong piasau tu adalah tumbung piasau.

      Delete
  16. Bahasa brunei dungu ke bahasa Indonesia artinya apa?

    ReplyDelete
  17. Hi my name is Jasper Pang, what is "Lantuh"?

    ReplyDelete
  18. Aih basanya sama takah basa saya.. bedanya saketek sajo..
    Indak sama tapi sarupa..hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyo, nda sama tapi serupa kerna kita serumpun sebangsa. Tapi, bahasa kamu bahasa apa ya? Kayak minang aja bunyinya. Hehe.. Betul gak?

      Delete
  19. Apa maksud "mun bakarih,andangta balurih,samua bulih" mohon pencerahan . Tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mun = kalau
      bekarih = mampu
      andangtah = memanglah
      balurih = dapat
      samua = semua
      bulih = boleh


      mksdnya kalau kita berusaha, pasti akan berjaya, semua pun boleh berjaya/ mncapai kejayaan.

      Delete
  20. Sangal bkn penat ka lbh kurang maksudnya?

    ReplyDelete
  21. blh tau ap maksud budak kaduk?

    ReplyDelete
  22. blh tau ap maksud budak kaduk?

    ReplyDelete
  23. bulih kan tau maksud mihir??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mihir tu maksudnya kotor betul

      Delete
    2. mihir ko ani eh..๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š

      Delete
  24. Sangal maksudnya sengal kalau tidak silap aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tidak, sangal tu sama juga macam ngalih. Maksudnya penat.

      Delete
    2. Sama jua lah maksudnya dgn sengal. Ada dua maksud sangal= penat/sengal.

      Delete
  25. I would like to know slang Brunei. Whoever tell me please.

    ReplyDelete

  26. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
    Website http://oceancashmj.com
    Phone number :+1-6474-864-724 (Call/Whats app)

    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At :oceancashcapital@gmail.com
    Website http://oceancashmj.com
    Phone Number:+1-6474-864-724 (Call/Whats app)

    ReplyDelete
  27. Standard bahasa melayu for baru ku telarah apa ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telarah= terjumpa/menemui/terjumpa sbb dah berusaha mencari
      Baru ku telarah="dah jumpa" @ "saya sudah menemuinya"

      Delete
  28. Ntam tah ko
    Artinya apa ya..??

    ReplyDelete
  29. Ntam tah ko
    Artinya apa ya..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntam tah ko maksudnya mana saja kau

      Delete
  30. Ntah tah kau maksudnya ikut kamu la hentam ja

    ReplyDelete
  31. "balurih kau wang? " apa maksudnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. balurih-dapat
      wang-ganti nama bagi lelaki yang muda
      dang- ganti nama bagi perempuan yang muda...

      'balurih ko wang' - contoh ayat 'balurih ko wang ikan ah'

      Delete
  32. Mun ayat "tuhur" atu apa kan artinya.. Mun "tungkal"? Ada kah jua.. Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'tuhur' maksudnya macam 'surut'/air yang tidak dalam...
      'tungkal' - terkejut+ketakutan...biasa di gunakan kalau terkejut nampak sesuatu yang menakutkan...

      Delete
  33. Thanks for the informative article. This is one of the best resources I have found in quite some time.Nicely written and great info. I really cannot thank you enough for sharing.

    Herbalife in chennai
    wellnesscoaches in chennai
    Weightloss in chennai
    Weightgain in chennai

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...